Wonen

De verborgen toepassingen van MDF

Ga je een huis kopen? Dat wordt klussen! En de juiste materialen zijn de helft van het werk.

MDF is een materiaal dat veel gebruikt wordt in de binnenhuisinrichting en -samenstelling. Het is een veelzijdig en resistent materiaal dat in 1997 op de markt kwam als alternatief voor spaanplaat. Vanaf dat moment heeft het een grote rol gespeeld in de samenstelling van het meubilair, de complementen en zelfs in de architectuur. Naast het feit dat het een ecologisch correct product is, is het ook goedkoper dan natuurlijk hout en vervangt het met succes verschillende toepassingen van hout in de binnenhuisinrichting.

Wat is MDF?

De betekenis van het acroniem MDF is Medium Density Fiberboard. De MDF plaat bestaat uit een mengsel van geperste houtvezels met toevoeging van kunstharsen en additieven om een legering een agglutinatieproces te laten doorlopen. Na dit proces worden de platen met hars aan elkaar gelijmd en op druk gefixeerd. MDF platen resulteren in een homogeen materiaal met een gladde textuur en kunnen worden gebruikt bij de bouw van diverse meubel- en decoratieve elementen.

De kenmerken

Om volledig homogeen te zijn, heeft de MDF plaat geen knobbeltjes aan de binnenkant, wat het mogelijk maakt om in alle richtingen te snijden, wat het ontwerp van elk stuk vergemakkelijkt. Het is een materiaal, licht en resistent, gemakkelijk te hanteren en te vervoeren, maar dat vereist enige zorg: veel gewicht op het (om dit te doen moet u rekening houden met de dikte van de plaat), sleep objecten op het en contact met water, want hoewel ze bestand zijn tegen vocht, ze niet tolereren geen direct contact met water. De platen kunnen worden geschilderd of gelakt en bieden zo een grote verscheidenheid aan mogelijkheden om de ruimte door de kleuren aan te passen.

Presentatie in de markt

We kunnen de MDF-platen op de markt vinden met het natuurlijke oppervlak of met één of beide zijden bekleed in formica, PVC-vellen of met decoratief papier. De dikte van de platen op de markt varieert tussen de 3 en 30 mm.

Wat zijn de voordelen?

Het feit dat ze vervormbaar zijn, maakt de MDF-platen geschikt voor verschillende soorten interventies en kunnen worden gesneden, geschuurd, gespijkerd, geperforeerd, gegroefd, gelijmd en geschroefd. De stukken kunnen de meest uitgebreide afwerkingen krijgen, zoals afgeronde randen en inkepingen, wat resulteert in meubels en een prachtig design. Deze eigenschap maakt MDF een voordeel ten opzichte van andere soorten houten platen. Het is een goedkoop materiaal dat een goed alternatief is voor het gebruik van hout.

Belangrijkste toepassingen?

Ze zijn geschikt voor de binnenruimte en kunnen op verschillende manieren worden gebruikt voor de decoratie en samenstelling van omgevingen, zoals meubelbouw, wand- en kolombekledingen, plinten, plafonds en zelfs worden gebruikt als een structuur van scheidingswanden. En niet te vergeten de laminaatvloeren die een afwerking krijgen die de kleuren en texturen van verschillende soorten natuurlijk hout simuleren. Hoewel MDF-meubelen niet waterbestendig zijn, kunnen ze toch in de badkamer en in de keuken worden gebruikt, zolang ze maar over het hele oppervlak en de hele rand van een passende coating zijn voorzien. De MDF-platen worden ook gebruikt in de bouw, in de samenstelling van deuren, deurkozijnen en scheidingswanden.